Logo
 

BØKER: MEIR INFO


Ærlighetsminuttet
(ungdomsroman)
2005 Aschehoug
Tyskland 2007 Hanser
Nederland 2007 Lemniscaat
Finland 2007 WSOY
Sør-Korea 2007
Danmark 2008 Gyldendal
Færøyane 2011 BFL

UTDRAG: Bare oss to i en kupé igjen. Nå sover han. Han ligger halvegs vendt mot meg, puster rolig, som en liten gutt som har sovnet etter middag på senga si mens han låg og leste i et Donald-blad eller noe. Jeg har ikke bh. Jeg tar av meg T-skjorta. Sitter noen sekunder med bar overkropp. Jeg merker at det er noe i meg som hyler sånn etter at han skulle ville eie meg. Når sant skal sies, så lurer jeg på om Jakob noen gang har tenkt, om enn bare i et lite minutt, at han har hatt til lyst til å se brystene mine. Og om han ville sett på dem på samme måte som han studerer brystene Tizian eller Cranach har malt på damene sine. Er det forskjell på kunstbryst og mine? De har ikke alltid så pene bryster på bildene, heller. Kunstnerne kunne sikkert velge og vrake. Tente kunstnerne på modellene sine? De gjorde vel det.

HANDLING: Frida (17) får vita at ho har ein alvorleg sjukdom på augene. Ho bestemmer seg for å reisa ut i verda for å sjå det vakraste som fins før alt er for seint. I Firenze møter ho kunstnerden Jakob. Han tek henne med på ei ny reise, og lærer henne å sjå på ein ny måte. På kunsten, på seg sjølv - og på Jakob ...

KRITIKK:
Vakkert fra Sortland ... jeg anbefaler alle som noen gang har vært forelsket å lese denne.
Lesarmelding, BOKKLUBBEN

 ... en nydelig fortelling om sjukdom, tro og kjærlighet.
Tarald Aano, STAVANGER AFTENBLAD

Sortland greier å holde interessen hele veien, og har nok en gang vist at han evner å formidle kunst-og kulturhistorie på en mesterlig måte.
Hilde Bjørhovde, AFTENPOSTEN

Med imponerende letthet serverer romanen en anselig mengde kunst-og kulturhistorie.
Maya Troberg Djuve, DAGBLADET

FORFATTAREN SJØLV SIN KOMMENTAR: Eg fekk idéen til denne romanen etter at eg høyrte om ein gut som brukte Munch-museet som sjekkeplass. Så eg let Jakob i romanen dra Frida med seg inn i bildekunsten. Det er uanstendig å seia det, men eg forelska eg meg djupt og inderleg i min eigen hovudperson mens eg skreiv.