Logo
 

BØKER: MEIR INFO

cover
12 ting som må gjerast rett før verda går under
2009 Aschehoug (Pocket)
2001 Aschehoug
Danmark 2002 Gyldendal
Sverige 2002 Rabén og Sjögren
Tyskland 2003 Oetinger
Frankrike 2005 Thierry Magnier
Sør-Korea 2007 Gimm Young

UTDRAG: - Så då lover du?
- Hva da?
- Å bli med til Roma i helga?
- Vel, eh ... ja, det måtte jeg vel hypotetisk sett ha gjort, seier Jan.
Men eg synest framleis at han ser litt usikker ut. Eg bestemmer meg for ikkje å tenkja så mykje på det. Eg trur det er lite eg kan gjera for at verda ikkje skal gå under. Det gjeld berre å skynda seg å få gjort det som er viktigast. Før det smell.

HANDLING: Therese er tretten, og lager ei liste over kva for 12 ting ho vil gjera før verda går under. Og så skal lista følgjast punkt for punkt. Utan noko tull.

KRITIKK:
En del av de mange barne- og ungdomsbøkene som spys ut på markedet burde aldri ha vært trykt. Forfatterne skriver barnebøker innimellom for å tjene litt penger mens de skriver voksenromaner. Med Bjørn Sortland er det ikke slik. Sjelden møter du en så direkte og engasjert forfatter. Årets bok, som er den norske vinneren i Skandinavisk romankonkurranse 2001, er en helstøpt fortelling som ikke et øyeblikk skjemmes av prat.
Kaja Korsvold, AFTENPOSTEN

Det er viktig å kysse før det smeller ... som alltid har Sortland et fornyende og suverent grep på tekst og komposisjon. Det er bare å lene seg tilbake og nyte et ærlig og humoristisk portrett av ungjenta som tror hun er forelska ... Sortland klarer å si mange ting mellom linjene, og det han sier på linjene er kort og konsist.
Anne Liv Tønnesen, STAVANGER AFTENBLAD

Eminent fjortisroman.
Terje Eidsvåg, ADRESSEAVISEN

Det er gledelig å se at en bok med såpass dyp eksistensiell karakter blir lagt merke til i ulike fora. Den fortjener det! Den er godt komponert og morsomt skrevet, og tematisk treffer den en tidspuls som nok er enda høyere i forhold til dommedagsfølelse i dag enn da forfatteren skrev manuset - før og etter 11. september.
Anne Kristin Aasmundtveit, VÅRT LAND 

Sortland skildrer på en treffende måte den kulturelle virkelighet som årtusenskiftets tenåringer kjenner ...
Frå grunngjevinga til juryen som gav boka Emmaus-prisen

FORFATTAREN SJØLV SIN KOMMENTAR: Denne boka skreiv eg også kjapt. Det var ein ny romankonkurranse, og eg heiv meg på igjen. Gitt.